zpět na aktuality

Květákové karbanátky s quinoou

Květák je ve střední Evropě celoročně velmi dobře dostupnou zeleninou. Je bohatý na vitamíny (A, B, C a E), na minerály a na vlákninu. Jeho specifická chuť a zajímavé skupenství nabízí nepřeberné množství různých úprav. Co víc, květák je častým oblíbencem i těch lidí, kteří zeleninu jinak nemají rádi.

Pro všechny tyto květákové benefity jsme se dnes rozhodli vám představit recept na květákové karbanátky, které v každém zlatavém soustu kombinují výborné vlastnosti květáku s jihoamerickým pokladem, který se jmenuje quinoa.

Quinoa je zcela bezlepková plodina s vysokým obsahem bílkovin a každé jídlo dokáže pozvednout na novou a delko zdravější úroveň.

Tyto naše karbanátky si můžete v rámci metodiky Bomeo dát v klidu k večeři se zeleninou, či např. s bramborem k obědu. Vhodnou porci vám pohlídá talíř Bomeo.

Pokud už se nemůžete dočkat dnešního přísunu vitamínů, minerálů a rostlinných bílkovin, tak si na květákové karbanátky s quinoou připravte tyto ingredience:


- 1 květák
- 3 lžíce quinoi
- 2 lžíce rýžové mouky (rýžová mouka je absolutně bezlepková, samozřejmě ale lze použít i jiné druhy mouky, optimálně však pohankovou, špaldovou a nebo pšeničnou celozrnnou)
- 3 celá vejce
- sůl a pepř
- zelenina k podávání

Postup:

Quinou uvaříme ve vroucí vodě. Bude to trvat asi dvacet minut, poté ji scedíme a odložíme stranou.

Květák očistíme – odkrojíme listy a košťál. Zbytek květáku rozdělíme na menší růžičky, důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě téměř do měkka, asi půl hodiny. Z uvařeného květáku slijeme vývar a schováme si ho na květákovou polévku. Květák pomačkáme mačkadlem na brambory. Přidáme k němu uvařenou quinou, rýžovou mouku a tři celá vajíčka. Celou směs důkladně promícháme, až se všechny suroviny spojí do jakéhosi hrubého těsta, osolíme a opepříme.

Rozehřejeme si rovnou pánev a mokrýma rukama z květákové směsi tvarujeme asi centimetr vysoké karbanátky, které klademe rovnou na horkou pánev. Karbanátky opékáme z každé strany dozlatova.

Podáváme ideálně s čerstvým zeleninovým salátem, v případě, že chcete karbanátky použít na cesty, nebojte se je se salátem nachystat třeba do celozrnné tortilly.

Dobrou chuť vám přeje team Bomeo.


 

Bomeo je vhodný pro všechny věkové kategorie, ženy i muže