zpět na aktuality

Piškoty a recept na ně

Piškoty jsou tradičně v českých domácnostech používané velmi často. I to i přes to, že jsou tak nezdravé. Děti je jedí od útlého věku, peče se z nich, přidávají se do pudinku, lepí marmeládou a krémy. Tradiční piškoty Opavia, na které byly české domácnosti zvyklé, se však změnily. Jejich výroba byla přesunuta do Polska, změnila se tím jejich chuť, barva i tvar. Odkaz na celou kauzu:

www.stream.cz/adost/10007550-tradicni-piskoty-opavia#nejnovejsi

Jelikož byly piškoty hojně používané, spotřebitelé si toho všimli a velmi je to pobouřilo. Pytlíky piškotů teď končí v koších a hledá se náhradní řešení. A my vám ho přinášíme. 

Připravili jsme si pro vás recept na chutné a mnohem zdravější a chutnější piškoty než byly Opavia. Obsahují vlákninu z celozrnné mouky a mnohem méně cukru. Jsou tedy vhodné i do redukčního programu. Můžete si je dát například k snídani s ovocem a jogurtem v porci dle talíře a metodiky Bomeo (www.bomeo.cz). Chcete-li si piškoty upéct doma sami, nebojte se toho, je to velmi jednoduché a rychlé. Piškoty z našeho receptu vám i s úklidem nezaberou více jak půl hodiny. Navíc to má jednu velikou výhodu, recept si můžete přizpůsobit vašim chutím, věku i zdravotnímu stavu. Chcete-li piškoty pro celiaka, použijte pouze pohankovou mouku, která je bezlepková. Máte-li rádi oříšky, přidejte oříšky. Chcete-li piškoty pro malé dítě nebo do redukčního programu, použijte méně cukru. Stále však pamatujte na to, že se jedná o kalorickou pochoutku a piškoty do jídelníčku zařazujte spíše ráno k snídani a dopoledne. 

Recept na celozrnné piškoty vhodné i do jídelníčku na hubnutí:

Ingredience: 5 vajec, 130 g celozrnné špaldové mouky, 30 g třtinového cukru (nebo sirupu), špetka kypřícího prášku bez fosfátů, lžíce kakaa

Postup: Předehřejte si troubu na 180 C. Připravte si 2 mísy. Do jedné z nich dejte bílky, do druhé žloutky z vajíček. Ke žloutku přidejte cukr a ušlehejte. Po té ušlehejte sníh z bílků. Sníh střídavě s moukou se špetkou kypřícího prášku přidávejte ke směsi ze žloutků a z cukru a pořádně promíchejte. Polovinu těsta si odlijte do jiné misky a přimíchejte lžíci kakaa. Budete tak mít těsto na kakaové i klasické žloutkové piškoty. Můžete ale přimíchat rozemleté ořechy, semínka. Lžičkou pak tvoříme piškoty na pekáči vyloženém pečícím papírem. Piškoty dělejte ve velikosti o polovinu menší, než chcete mít. Rozlijí se trochu do stran. V troubě pečte krátce, přibližně 5 min.  

Nechte si chutnat.

Autor: Bc. Monika Teichmanová



 

Bomeo je vhodný pro všechny věkové kategorie, ženy i muže