zpět na aktuality

Recept na tradiční cizrnovou pomazánku

Cizrna neboli římský hrách patří mezi tři nejvýznamnější a nejoblíbenější luštěniny na světě. Však se není co divit.

Obsahuje kvalitní bílkoviny, polynenasycené tuky a je velmi bohatá na sacharidy v podobě škrobu a blahodárné vlákniny. Obsahuje také vit. B2, B6, kyselinu listovou. Ale obsahuje i další vitamíny a minerály, např. železo, fosfor, draslík, hořčík a další. Cizrnu můžete považovat za plnohodnotnou potravinu a je tedy vhodná i k obědu.

Pravidelnou konzumací cizrny v různých podobách prospějete srdci, ozdravíte střeva, podpoříte správnou funkci nervové soustavy, pozitivně ovlivníte hladinu cholesterolu. Je vhodná pro aktivní lidi, těhotné ženy kvůli obsahu kyseliny listové a pro všechny, kteří chtějí být fit a zdraví.

Cizrnu konzumujte pokud možno uvařenou. Smažená nebo pečená je pro tělo těžce stravitelná. Cizrnu namočte přes noc a uvařte nejlépe v tlakovém hrnci. Je pak krásně měkká a vhodná právně na přípravu pomazánky nebo kaše.

Jak vařit luštěniny a tedy i cizrnu se více dočtete v našem předchozím článku zde.  

U nás vždy vaříme celý pytlík cizrny. Část uvařené cizrny si schováme do ledničky (na přihození do polévek, salátů) a ze zbytku děláme hummus, který jíme za studena jako pomazánku a za tepla jako kaši (např. místo klasické bramborové kaše).

Neméně často vaříme cizrnový guláš, na který jsme dávali recept již na Facebooku, najdete ho zde.

V Arabských zemích je velmi oblíben pokrm z cizrny falafel. Bohužel je z pomleté cizrny a usmažen, tudíž pro nás špatně stravitelný.

Metodika Bomeo řadí cizrnu do sekce bílkovin. K cizrně si na talíř Bomeo přidejte vhodný sacharid a zeleninu a dosáhnete optimálního složení oběda. Ale jíst ji můžete i jako pomazánku na celozrnném chlebu ke svačině.

Recept na Hummus - nejoblíbenější pokrm z cizrny

Ingredience: pytlík cizrny, 5 lžic tahini, ume ocet, voda dle potřeby.

Postup: Cizrnu na minimálně 12 hodin namočte, properte a v nové vodě uvařte do měkka (nejlépe v tlakovém hrnci). Všechnu vodu slijte, do cizrny přilejte 100 ml vody, 5 lžic tahini a lžíci ume octa. Vše důkladně rozmixujte, dle potřeby přilejte vodu, abyste dosáhly potřebné hustoty. Nakonec dle chuti přidejte další ume ocet. Někdo též přidává šťávu z citrónu a česnek. Najděte si takovou variantu, která bude chuťově vyhovovat právě vám. Přidat můžete i černý pepř a další koření.

Dobrou chuť :) 


 

Bomeo je vhodný pro všechny věkové kategorie, ženy i muže